Tasavero vs. progressiivinen vero

Verotus on aihe, josta saa aikaan kiivasta debattia – ehdotit mitä tahansa, argumentteja löytyy puolesta ja vastaan. Tämä johtunee siitä, että harvassa aihealueessa yhdistyy pragmaattinen asioiden hoitaminen eli yhteiskunnan palveluiden ja rakenteiden rahoitus, sekä eettiset ja oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset.

Tasavero on prosenteissa mitattuna sama kaikille. Toki suurituloiset maksavat enemmän euroissa, mutta prosentti pysyy kaikille samana.

Joissain veroparatiisimaissa tosin on käytössä järjestelmä, jossa kaikki yritykset maksavat euroissa saman verran. Tällaiset maat ovat käytännössä aina OECD:n mustalla listalla.

Progressiivinen verotus tarkoittaa, että veroprosentti nousee tulojen noustessa. Suomessa tällainen järjestelmä on käytössä ja vieläpä maailmanlaajuisesti tarkasteltuna varsin kireänä versiona.

Toisaalta Suomessa on käytössä tasavero – nimittäin kunnallisvero. Kunnallisveroprosentti pysyy aina samana kunnan sisällä. Se tosin tavalliselle palkansaajalle ei näyttäydy sellaisena.

Myös yrityksillä on tasavero. Kaikki yritykset maksavat 20% tuloksestaan veroa. Sellaisia maita, joissa yritysvero olisi progressiivinen, ei juuri löydy. Se kannustaisi muuttamaan hyvät bisnekset pois maasta ja pitämään huonot.

Pääomatulovero on lähellä tasaveroa, mutta siihenkin on tehty progressioita. Pääomatuloveron ongelma on siinä, että järjestelmään on leivottu porkkanoita, joilla osan tuloista saa verovapaasti. Mikäli näitä verovapaita osinkoja tai muita etuja – kuten asunnon luovutusvoiton verovapautta – ei pääse hyödyntämään, vero on verrattain erittäin korkea.

Argumentteja voi aiheesta esittää lähes loputtomasti puolesta ja vastaan. Taloustieteellisessä mielessä taloudellinen toimeliaisuus laskee verotuksen kiristyessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun ihmisillä on vähemmän syitä tehdä työtä tai sijoittaa rahojaan riskipitoisiin kohteisiin kuten yrityksiin, näin myös tehdään vähemmän. Tällöin yhteiskunnan hyvinvointi laskee.

Erilaisia eettisiä ja moraalisia perusteluita kaikkien osallistumisesta, veronmaksukyvystä ja siitä, että kukin kantaa kortensa kekoon, voi esittää loputtomiin. Nämä argumentit ovat usein vastakkaisia taloustieteellisen näkemyksen kanssa. Toki jokainen verojärjestelmä on pohjimmiltaan kompromissi erilaisista näkökulmista, kuten kuuluukin olla.ランドセル 男の子【フレーミング】【6色展開】【A4クリアファイル対応サイズ】【楽ギフ_のし宛書】大好評につき2018年度も販売続行!2018年度分は2017年1月製造分で売り切れましたら販売終了。す
絵画 インテリア 額入り 壁掛け 油絵 メアリー・カサット 庭の子供たち(看護師) F20サイズ F20号 727x606mm 絵画 インテリア 額入り 壁掛け 油絵
パナソニック AiSEG通信型 HEMS対応住宅分電盤 《スマートコスモ コンパクト21》 太陽光発電システム・電気温水器・IH対応 リミッタースペースなし 主幹容量40A 回路数28+回路スペース数
HAGIHARA/ハギハラ【メーカー直送代引不可】 マットレスダブル KM-3001D 【同梱不可】 【沖縄・北海道・離島お届け/土日配送/配送時間指定不可】
エレクター スーパーエレクターシェルフ SS760/P1590 5段 L600077
ストロベリークォーツ苺型ペンダントトップ ロシア産
【ポイント5倍】(沖縄・離島は除く) ペンギンワックス オールウェイBP-130Li2 13インチ(本体)【業務用 コードレス床用ポリッシャー】【代引不可】
Takizawa Shigeru / タキザワシゲル【メンズ】 【セットアップ・スーツ】【サイズ:46/46(M位)】【中古】
【ふるさと納税】10年貯蔵「古賀市 梅酒」(12本セット)
###TOTO カウンター式洗面器 セット品番【LS717C #NW1+TLCF31E1】ホワイト 角形洗面器 ベッセル式 台付シングル混合水栓(エコシングル) 壁排水金具(Pトラップ)

Published by