Kulutusluotto vs. luottokortti – argumentteja luottokortin puolesta

talouden_elvytysJokainen kuluttaja tekee elämänsä aikana useita suuria hankintoja. Tällaisia ovat mm. kodin kalusteet ja kodinkoneet, autoiluun liittyvät korjaukset, tietyt remontit, ulkomaanmatkat ja monet muut yli tuhannen euron hankinnat.

Toki samaan sarjaan kuuluu myös asunnon ja auton hankinta, mutta ne eivät kuulu tämän aiheen alle suuremmasta rahoitustarpeesta johtuen.

Ikuisuuskysymys on, tulisiko Matti Meikäläisen rahoittaa tämänkaltaiset menoerät käyttämällä luottokorttia vai hakemalla erikseen kulutusluottoa.

Vastauksia on yhtä monta kuin vastaajia.

Muutamia hyviä argumentteja luottokortin puolesta löytyy – tietysti löytyy vastaankin. Tärkein kulutusluoton puolesta puhuva seikka on se, ettei luottokortille saa sellaista luottorajaa, joka kulloisenkin hankinnan mahdollistaa. Tällöin tulee ”tyytyä” siihen, mikä on mahdollista.

Luottokortin hyvä puoli on se, että sen käyttäminen on pääsääntöisesti edullista. Riippuen jonkin verran kortista, mutta usein lyhyitä pätkiä, alle 45 päivää kestävä luotto on täysin maksutonta. Kulutusluotossa tässä vaiheessa olisi tullut jo tilin perustamiskustannukset, muut maksut ja potentiaalisesti korkeakin korko maksettavaksi.

Luottokortin ansaintalogiikka luottoyhtiön näkökulmasta ei perustu pelkästään korkoon vaan kauppiaalta perittäviin maksuihin. Nämä maksut ovat prosentin tai kalliimpien korttien tapauksessa useita prosentteja maksun suuruudesta.

Jos ostat vaikka sohvan hintaan 1000€, luottoyhtiö saattaa päästä vetämään välistä 25€. Sinulle tämä näkyy halvempana korkona, erilaisina kanta-asiakasetuina kuten pisteinä – ja kalliimpina tuotteiden hintoina, mutta se on eri artikkelin aihe.

Kannattaa huomioida, että joissain luottokorteissa on erittäin korkeat korot ns. maksuaikaominaisuuden jälkeen. Tämän tulisi vaikuttaa oikean luottokortin valitsemiseen.

Erilaiset luottokorttien vertailut auttavat tekemään järkevän päätöksen asiassa.

Yksi argumentti luottokortin valinnan puolesta on se, että voit valita maksuaikataulun itse. Kulutusluotoissa pääsee joustavasti valitsemaan takaisinmaksuajan ja usein lainaa voi lyhentää nopeammin tai valita maksuvapaita kuukausia, mutta luottokortin joustavuuteen on hankala päästä. Luottokortin laskun tullessa pääset käytännössä itse valitsemaan, paljonko haluat velkaa jättää ja paljonko sitä lyhennät.

Tämän artikkelin lähteenä on käytetty luottokortti.org -sivustoa.

Published by

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *